Covid-19ren ondorioz jarduerari eta enpleguari eusten laguntzeko krisiaren aurkako planaren barruan kokatzen da erabakia.
Gipuzkoako Foru Aldundiak nekazaritza eta abeltzaintza ustiategietan inbertsioak egiteko diru laguntzen lerroa zabaltzea erabaki du. Aurtengo deialdirako 2.600.000 euroko laguntza aurreikusi zen; hala ere, Covid-19k lehen sektorean izan duen eragina ikusita eta laguntza eskaera altua ikusita, foru erakundeak 1.526.241,07 euroko gastu gehigarria onartu du, eta, beraz, guztira 4.126.241 euro bideratuko dira. Horrela, eskatzen diren baldintzak betetzen dituzten eskaera guztiei erantzutea lortu da.
Imanol Lasa Sustapen Ekonomikoko, Turismoko eta Landa Inguruneko Sustapen diputatuak azpimarratu du pandemiak agerian utzi duela lehen sektore sendo eta saneatu bat izatearen garrantzia. "Baserritarrek ustiategiak hobetzeko eta berritzeko egiten duten ahalegina babestea lehentasunezkoa da. Gipuzkoaren etorkizuna ziurtatzen saiatzen ari garen garai hauetan, sektore honen etorkizuna ere ziurtatu behar da, eta etorkizuna lehiakortasunaren eskutik doa". Deialdi horrek nekazaritza ustiategien errentagarritasunean eragin zuzena duela gaineratu du Lasak, eta “bizitzen ari garen egoera konplexu eta zail honetan, laguntza hori are beharrezkoagoa da”. Programa horren bidez, hainbat inbertsio babesten dira, hala nola lurrak mantentzea, makineria berria erostea edo instalazioak hobetzea, besteak beste.
Gastu gehigarri hori Lehen Sektoreko Jarduera Ekonomikoa eta Enplegua Mantentzeko Planaren barruan sartzen da. Plan hori Sustapen Ekonomiko, Turismo eta Landa Inguruneko Sailak jarri zuen martxan, 15,5 milioiko zuzkidurarekin, eta hainbat ekintza biltzen ditu Covid-19k gehien kaltetutako azpisektoreei laguntzeko. "Krisi honetan, gizarteak barneratu du zein garrantzitsua den lehen sektore indartsu bat edukitzea, lehen premiako produktuak eta lehengaiak osasun- eta kalitate-berme guztiekin emango dituena, eta gure elikadura-hornidurak eta km 0 produktuaren kontsumoa bermatuko dituena. Eta klima-aldaketaren aurkako borrokan lagunduko duena, alderdi guztietan. Sentsibilizazio hori aprobetxatu behar dugu Gipuzkoako azaleraren% 90 hartzen duen sektore hau indartzen jarraitzeko, berebiziko garrantzia baitu lurraldearen kontserbazioaren, egituratzearen eta kudeaketaren eta orekaren ikuspegitik", azaldu du.
Sagarrondoa landatzeko laguntzak ere handitu dira
Sagardoaren sektorea da, hain zuzen ere, Covid-19k gehien kaltetutako azpisektoreetakoa eta horregatik Foru Aldundiak bertoko sagarra ekoiztearen aldeko apustua berretsi nahi izan du. Horretarako, aipatutako planean hainbat jarduera aurreikusi ditu, jarduera bultzatzeko, eta horien artean dago sagardo sagarrondoa landatzeko laguntza handitzea. Hala, 85.271,23 euroko gastu gehigarria onartu zaio Covid-19ko krisiaren aurretik aldez aurretik baimendutako inbertsioari, 295.000 eurokoa zena. Hau da, guztira 380.271 euro bideratuko dira, eta horrela, baldintzak betetzen zituzten eskaera guztiei erantzutea lortuko da. Kasu honetan ere, jasotako eskaerek dagozkien laguntzen zenbatekoa gainditu zuten.
Aipatzekoa da sagarrondoak landatzeko inbertsio horretaz gain, uztailaren amaieran beste laguntza bat argitaratu zela Covid-19 sagardoaren osasun krisia kudeatzeko sortutako alarma adierazpenak eragindako kalteak arintzeko: 2.000 euro sagardo ekoizle bakoitzeko, gehi 0,05 euro Euskal Sagardoa egiteko erabilitako sagardo kilo bakoitzeko.
Lasak gogorarazi du Foru Aldundia, Eusko Jaurlaritzarekin eta sektoreko eragileekin batera, apustu sendoa egiten ari dela azken urteetan bertoko sagardoaren alde, Euskal Sagardoa jatorri izendapena sortuz, eta ziurtatu du garai "hain zail" hauetan ildo beretik jarraituko dutela. "Bertoko sagardoa ekoizten jarraitzeko ezinbestekoa da sagarrondo berriak landatzea, eta horregatik, joan den legealdian diru laguntzen deialdi hau jarri genuen martxan. Gainera, beste behin ere, 2020ko deialdiko laguntza gehigarri honekin, sagardotegi sektorearekin dugun konpromisoa berresten dugu ".
Duela hiru urte ia ez zegoen sagarrik Gipuzkoan, eta sagardo gehiena kanpotik ekarritako sagarrarekin ekoizten zen; orain, aldiz, lurraldean ekoizten den sagardoaren % 33 bertako sagardoarekin eginda dago; helburua % 100era iristea da.